Skip to content

Fegbalken, eller hur man undviker plogvallen.

Fegt kanske en del tycker om idén om att montera en broms på isjakten. Kanske ett smart drag kan det visa sig. Broms kan vara bra om det visar sig att man behöver en för att undvika plogvallen vid banans slut. Kan även vara bra om säkerhetsinspektören påpekar att jag måste ha en broms för att få starta. Nu så sitter det en broms på bygget mitt i alla fall. Känns bättre att få den på plats i garagets lugna vrå, än att stå ute på isen med skrot och en MMA-svets.

Det som syns på bilden ovan är fästet för bakaxeln och det fastpunktade röret för en M12:as gängstång.

För att inte behöva lite helt på att svetsfogen mellan rör och rörram skall hålla, så skar jag ut ett par hållare från en stump med plattjärn.

Helsömmat på plats och nu känns det som det borde hålla. Bromsen är väl tänkt att mest släpa i isen när man drar i spaken och inte gräva ned sig för att dra tvärstopp på åket mitt. Kommer att bli lite testande och justering innan man får den rätta känslan på bromsen skulle jag tippa på.

Bromsbalken är monterad. När jag monterat tillbaka bakaxeln, så skall jag trimma in höjden på balken och bromshandtaget. Skall även montera lite bult över plattjärnet, så det blir som en kattklo i isen.

Den högra sidan på bromsbalken.

Byggde i stort sett klart hela bromskonstruktionen idag, men av någon anledning så förträngde jag kameran under andra halvan av dagen. Inte lätt att tänka på allt.

Nu så ligger det cirka 5 kg svetsfog i diverse isjakts- och sparkkonstruktioner som har konstruerats i garaget. Mitt i en svetsfog så slutade svetsen helt plötsligt att mata Autorod genom handtaget. Tur att man hade en extra rulle liggande hemma på hyllan, så det blev ett byte och sedan fortsatt svetsning.

Provmålade även en yta på isjakten med den tänkta basfärgen på bygget. Kan nog bli tjusigt när det är färdigmålat. Nu är jag mest nyfiken på ritningarna till den nya motorn och att jag får hem de beställda 90°-böjarna i diametern 5″ snart.

Published inIsjakten

7 Comments

 1. Michael Sjölund Michael Sjölund

  Vilket fint klistermärke på svetsen =)

  • Det råder delade meningar om det här i garaget, men jag håller fullständigt med dig.

 2. Bjursingen Bjursingen

  Tjo!
  Passade du på att svetsa naken? Det är ju kanske en brun tävling i funäs!
  Jag gillar bromsen den ser brutal ut hoppas det inte blir en lapp gubbens tvärstopp eller en k*ken i hjulet tvärstopp flög över styret hej hopp. du kan ju ha ett ankare som nöd broms. Nu står det inte på innan vi har lite lättare att synka tiden för kommunikation.
  Det låter som en brutalt frän motor jag antar att den dricker bränsle som en mjölkko dricker vatten och brölar som en fartygs tuta, Jag gillar den redan.

 3. Man får hålla tummarna för att den blir lite brutal i alla fall.

 4. Ante Ante

  Hehe..låter som en bra motor, helt i min smak:-)

 5. En stor U-krök som skall bara spy ut sig kilon i dragkraft. Det låter ju brutalt och jag hoppas att man skiter knäck vid fullgas. Roligt att sy ihop något som man blir rädd för =)

 6. Ante Ante

  Blir ju bra det där Erik, vad blir det för motorn nu då?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.