Skip to content

Förtydligande om ångraketer…

Jag har hört på omvägar att det byggs ångraketer lite överallt nu av folk som i vissa fall inte har en blekaste aning om vad det är för krafter i trycksatt ånga. I största möjliga mån vill jag undvika moralpredikan men i det här fallet känns det som att ett varningens ord är på sin plats.

Med en syrgastub och hydraulkopplingar är det på gränsen till idioti att köra en ångraket bland folk, med lustgastuber/pulversläckare/andra lågtryckskärl och hemmabyggda kopplingar är det renodlat vansinne och ungefär lika begåvat som att spela rysk roulette med fullt magasin.

Vill ni mot förmodan experimentera med diverse hemmabyggen så håll er för guds skull för er själva på någon plats där det inte finns skridskoåkare eller annat löst folk som kommer för att glo, skulle det smälla så vill man inte ta med sig grannarnas ungar i graven direkt…

Published inRaketsparken

9 Comments

 1. Amadeus Frenell Amadeus Frenell

  Hej, jag har hållt på med ångdrivna raketer och tänkte börja på ett nytt projekt snart, men jag tänkte fråga er om ni vet ångflödet ur er raket? det är ju alltså beroende av trycket och utloppsarean på raketen och jag har försökt hitta siffror på det eí tabeller men inte lyckats. vet ni hur man kan ta reda på/räkna ut ångflödet ur en liknande raket?

  svara gärna på till min mail. MVH// Amadeus.

 2. Hej igen Raketforskare
  Jag är med dej Anders. Vi gjorde ju in liten åkning i Falun i helgen med ganska stort medialt genomslag.
  Där körde vi rent Raketmässigt med mycke effekt och vi testkörde även säkerhetsventilen och justerade den, viket kanske inte syns så bra.
  Vid dessa körningar tror jag största farorna var fart och banor sammantaget för alla sparkar.
  Men inte för att ta focus från raketer.
  Men vi ska kanske inte som du säjer ge ut en manual eller något sånt. Skulle tro det kan bli fel.

  Men att visa effekter av vad som kan ske kunde väl vara något.

  jag googlade Mythbusters i ämnet där finns en varmvattenberedare som överhettas med spärrad säkerhetsventil det var det närmaste jag kunde komma.

  Det är ju inte helt rätt men ger nog en bild av vad som kommer att ske.
  Att sen addera det med Finnarnas länk borde ge en bild av hur fel det kan bli.

  http://www.youtube.com/watch?v=JmJoyuUJj2Q&NR=1

  Rock Grove racing TM

 3. Johansson Johansson

  Risken är att det skulle ge samma verkan som Remarque´s bok “På västfronten intet nytt”, han skrev den för att avskräcka nästa generation grabbar från kriget men det blev tvärtom då boken snarare skildrade en kamratskap och ett stort äventyr än det elände som första världskriget var.

  Skulle vi lägga ut en tubsprängning på nätet så lär sveriges alla busfrön gå man ur husu när dom inser att det går spränga meterdjupa hål i E45an med lite vatten och björkved…

 4. elffors elffors

  Iofs inte, men du har nog betydligt bättre koll än genomsnitts rednecken

  Erat tokroliga klipp verkar ju lyft arslena ur sofforna på potatisarna.
  Med “det är bara att slänga ihop attityd” så har man ett farligt koncept på g. det är vi överens om.

  Fastän ni inte rimligtvis kan ha nåt ansvar för ev olyckor som inspirerade dårar utsätter sig för så borde det gå att göra nåt preventivt.
  kanske en filmad sprängning av lågtryckskärl kan verka avskräckande
  .Lägg det på tuben så den finns bland relaterade videos när de kikar på erat vattenjetklipp. En explosion säger mer än tiotusen ord.

 5. Johansson Johansson

  Bra tanke, men skriver jag ihop någon sorts manual tar jag även på mig ett ansvar för det som står där. Jag har ju ingen aning om hur nära gränsen vi är med våran raket så det är ju omöjligt för mig att säga vad som är ett säkert tryck för andra.

  Dessutom hatar jag byggbeskrivningar, dom är till för folk som inte orkar sätta sig in i hur saker fungerar och såna typer borde sitta kvar framför tvn istället.

 6. elffors elffors

  Det var klokt av dig att avråda från användande av lågtryckskärl o hydraulkopplingar.

  Men eftersom jag tror att dårarna ändå kommer försöka bygga jetsparkar kanske du kunde skriva ut vad de borde använda sig av för grejer samt vilka tryck som bör anses vara nogorlunda säkra.

  Kanske nåt att lägga på första sidan permanent så det alltid går att hitta.

 7. LarsE LarsE

  Stämmer det, blandade ihop siffrorna lite.

 8. Johansson Johansson

  85? Vi har som mest vågat oss upp till 50 bar och mer än så kommer det inte bli. Robert Truax (ångraketernas fader) körde inte på högre tryck än 35 bar och han fick bevisligen bra snurr på grejorna ändå.

  Behöver man höga tryck för att komma upp i fart så gissar jag att man har fuskat vid tillverkningen av ångdysan.

 9. LarsE LarsE

  Kan inte annat än hålla med, och nu om behållarna mot förmodan skulle klara trycket vid normal temperatur så påverkas materialets hållfasthet märkbart av värmen.
  Även fast eran raket har till ganska goda marginaler (85bar och en tub typad för 200 bar) så skulle jag gärna sett en tryckprovning (eller en provsprängning kanske man ska säga) innan jag skulle känna mig trygg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.