Skip to content

Sista rycket före julledigheten…

…blev faktiskt två ryck, ett från morgonkvisten och sen en sväng till på eftermiddagen då Olov skulle komma förbi för lite hålborrning. Mitt projekt för dagen var att börja svarva bort material från stålringen Lars-E fixade till mig.

Nästan hälften av biten förvandlades sakta men säkert till svarvspånor, såna här gånger önskar jag att jag hade en riktig industrisvarv istället för den här Kalle Anka-svarven. Tar man djupare skär än 0.5mm flexar toppsliden så det raka skäret blir koniskt…

Nu är ena sidan grovsvarvad, dags att vända på steken och börja svarva radien till turbinhjulet.

Tidigt i byggstadiet tog jag som ni kanske minns bilder på turbinprofilen när den roterade i svarven, idag skrev jag ut denna bild på fotopapper i naturlig storlek, klippte ut profilen och använde den som en svarvmall för att kunna grovsvarva radien utan att behöva ta loss biten och provpassa hundra gånger.

Tyvärr glömde jag bort att ta kort på radiesvarvningen, men jag kan lova att ni inte missat några speciellt upphetsande bilder. Här är en bild på provpassning av biten på turbinhjulet, det krävs lite mer finlir innan den är klar men det syns i alla fall hur det kommer sitta ihop.

Idag gjorde jag hela 5 timmar effektiv tid, så totalt blir det 125.5 timmar.

Published inJU-01 gasturbinsbygge

2 Comments

  1. Johansson Johansson

    Det kanske var den som utlöste jordbävningen? =)

  2. Fick precis en rapport om att vi var med på Rapports årskrönika över viktiga händelser under året 2010. Ångsparken kom till och med före jordbävningen i Haiti.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.