Skip to content

Mellandagsmek

Tyvärr så är det lite ont om tid i dessa bistra dagar, därför kan det bli lite glest mellan uppdateringarna från Mobackens Anarki.  Några framsteg görs dock nu och då.

Strax före jul for jag in för att få smyglåna Anders fräs för att borra en hop med hål för kontakter i kopplingslådan. Nån drummel hade dock gjort lådan för stor så det blev handborrning lik förbannat.

Anders sågade på hålen lite kvickt och sen var det bara för undertecknad att putsa lite med Dremel-kopia för att xlr-kontakterna skulle få press-passning.

Det va tänkt att vi skulle köra med gummigenomföringar och skruva kabel i plinten. Men eftersom vi nu mer räknar med haverier så satte vi kontakter så man snabbt kan rycka loss hela boxen för att gå in i värme och felsöka.

Det var det som hänt med hårdvaran, på mjukvarufronten har det också börjat hända lite grann. Några kvällars programmering av Arduinon har lett till att de viktigaste funktionerna såsom PWM, tempgivare, och panel är igång. I stort sett klart för provkörning mot motorn.

Mycket är det dock att hålla reda på. Pin nummer, data typer, variabler och funktioner m.m, m.m…

Här är det som hunnit skrivas för displayen. Det ska egentligen inte vara för mycket framme då det bara blir svårt att läsa av. Till vänster är det fyra temperaturer, till höger är det duty´n för PWMarna alltså farten på bränslepumparna. Å i mitten har vi turbinvarvtalet i procent.

Anledningen till att inte skriva  ut varvtalet i rpm är också av enkelthets skäl. Alla förstår att turbinen övervarvar om den går över 100% och ingen behöver veta vad alla värden ska vara för att inse att nåt är galet. Man blandar inte heller ihop värden mellan olika motorer osv.

Nog om detta! Vi har svetsat fast flänsen på returoljeledningen och vet därmed precis var oljetråget hamnar. Det va för trångt mellan meden och brännkammaren och vi är därför tvungna att höja medarna nån cm.

Ett snabbt kap så var det bara att positionera in tråget och svetsa fast flänsen.

Motorn och pumpen monterades tillbaks och efter lite inventering av anslutningarna så skaffades lite adapters fram för att ansluta alla rör och slang till tråg och pump.

Här har vi satt dit avluftningsslangen och även läckoljeledning från pumpen.

Banjonippeln i bakre  kanten på tråget är tagen från det gammla och när jag tog loss den så gjordes en trist men bra upptäckt… Det va nämligen så att en tygtrasa kom ut ur tråget och den är anledningen till att vi blev utan oljetryck i fjol.

Vi misstänker givetvis sabotage och ser allvarligt på det här!

Fortsättning följer förhoppnings inom relativt kort!

God Jul & Gott Nytt År

Published inGasturbinsparken

6 Comments

 1. Olov Olov

  Nja, LarsE är du riktigt säker??
  Vi har undrat varför du är så hjälpsam… Kan det inte ha nåt med nåt dåligt samvete att göra??? 😉

 2. Det var inte vi, jag inventerade naturligtvis mina underkläder vid hemkomsten och mig veterligen så saknades inget. 😀

 3. Johansson Johansson

  Jämarns så bra den där panelen blir, jag törs garantera att jag kommer låna den när det börjar dra ihop sig till provstart av min JU-01.

 4. Olov Olov

  Skulle va nån av konkurrenterna isåfall! 🙂

 5. Bjursingen Bjursingen

  Tjo!
  Fan va fränt det blir!
  Jag han teori att någon under tävlingen gjorde på sig och gömde kalsingarna i tanken!

  Tack för intressant läsning!

 6. Johansson Johansson

  Synd bara att sabotörerna med 99.9% säkerhet är byggherrarna själva, det tar så dåligt att nypa sig själv i örat…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.