Hoppa till innehåll

Offrande till gasturbingudarna

Idag var det dags för den tredje provkörningen av JU-01, med bl.a. luftstyrningarna ombyggda och en hel del mätare på plats skulle det bli intressant att se hur den beter sig. Mina trogna kamrater var såklart på plats och såg till att humöret var på topp och kaffepannan urdrucken.

Photobucket

Olov handloggade avgastemp, varvtal, bränsletryck och tryck i jetpipan vid olika laddtryck och vi hann precis nå 1.2bar då det plötsligt blev tvärspännande. Se och njut:

Kompressormuttern släppte (detta är i alla fall vår teori) på grund av att den varit för klent momentdragen, kompressorhjulet lossnade och åt sig in i kompressorhuset med tvärnyp som följd. Här ser ni det numer aningen begagnade kompressorhjulet till vänster och ett sproilans nytt till höger.

Photobucket

Lagringen kändes väldigt glapp men efter kontrollmätning har det mest utsatta lagret tappat 0.01mm i ytterdiameter så det verkar som att haveriet är begränsat till kompressorhjulet.

Photobucket

Ett par varma startförsök (för klent tryck i dykartuben) har gjort att värmen krupit en bit in på turbinaxeln och missfärgat det bakre glidlagret men bortsett från det klarade sig motorn förvånansvärt bra. Inget att hänga läpp för alltså, värmemöstret på brännkammaren visade att de modifieringar jag gjort på motorn blev skitbra så bortsett från det lilla haveriet gick allt efter planerna. =)

Photobucket

Nu gäller det att ta reda på vilket moment kompressormuttern ska dras med så jag inte råkar ut för det här igen. Småskador på kompressorhölje måste putsas till och turbinhuset måste blästras av och coatas om då vingarna nött bort keramikcoatingen på några ställen vid haveriet.

Publicerat iJU-01 gasturbinsbygge

6 kommentarer

 1. tja, noe må vi jo komme på…
  Driver å lurer på å leie campingbil, vi får se.
  Jeg SKAL dit, selv om jeg må sove under ett tre! 🙂

  • Johansson Johansson

   På något vis löser det sig, du får väl göra som PÖ och fyllesomna i racebussen åt ett lyckligt ovetande team som stod mitt emot oss i depån… =)

 2. Johansson Johansson

  Aj fan, det var inget vidare. Tälta?

 3. Da er krisen ett faktum!
  Etter litt missforståelser og kannskje litt latskap har det altså skjedd! Vi har ikke bolig til SpeedWeekend! Dette er slett ikke bra! KRISE!!

 4. Bjursingen Bjursingen

  Tjo!
  Så kan det gå. Verkar väldigt lovande. Vad praktiskt att du hade förutspått skrot körning och köpte ett nytt turbin jul i förväg.

  DET ÄR BARA ATT BRYTA IHOP OCH KOMMA IGEN.

  Såg på filmen att du har blivit bra på det, du bröt ihop i 7 sekunder och sen kom du igen.

  Kör hårt!

 5. Når man bygger seg jetmotor, og sikter mot verdensrekord, må man bare ta imot litt barnesykdommer.
  Ikke alt kan vere perfekt første gangen.
  Men dette blir jo veldig bra da, suverent faktiskt! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.