Idag var jag och lämnade in en tank för påfyllning av 5 kilo lustgas och nu ikväll har jag pysslat på med runtikringgrejorna till raketmotorn, först ut blev att ankra fast motorstativet ordentligt i riggen.
Sen letade jag fram en gammal tändtransformator från en oljebrännare som jag tänkt använda som motortändning, en stump tvåledare kopplas på transformatorn och sticks in i raketmotorn genom dysan så en ljusbåge mellan ledarna kan tända lustgas/metanolblandningen. När motorn tänder spottas kabeln ut och motorn är igång.
Sen samlade jag alla olika mätare från motorn runt tryckregulatorn så det enkelt går rigga upp en videokamera och filma mätarna, det är ett måste för att kunna ha en chans att räkna ut varför hela skiten exploderade under provkörningen. =)
Med mätarna på plats svetsade jag fast en M12 bult på riggen i samma höjd som centrumet på raketmotorn, på den bulten ska lastcellen för dragkraftsmätning sitta. Lars-E lånade ut lastcellen och Linus håller på skriva ett program så det går logga värdena på en tidsaxel direkt i laptopen, guld värt att ha kluriga kamrater!
Så här står nu riggen i all sin härlighet, nästa steg blir att fylla lite glykol i kylvattentanken, tillverka fyra fästen som går bulta fast i golvet och som ser till så riggen bara kan röra sig i riktning mot lastcellen och inte välta, och göra en anordning så lustgastuben kan hängas upp och ner i en dragvåg. Detta för att kunna fylla över en exakt mängd flytande lustgas till motortanken.
Omröstningen för ångraketsfilmen är förresten stängd nu, ska bli kul att se vilken placering vi kom på. =)
Det stämmer. Liknande arrangemang sitter i så gott som varenda våg.
Man dimensionerar materialet i lastcellen så att det sträcks/komprimeras visst mycket vid en viss last, och på så vis kan man få en lastcell som mäter hundradels gram eller hundratals ton.
Typ, det sitter trådtöjningsgivare i den som sträcks allteftersom givaren pressas ihop/dras isär.
Blir spännande detta ! Cool grej den där lastcellen. Fungerar de så att den “trycks ihop” och på något mystiskt sätt får du ut “trycket” alltså dragkraften i motorn? 🙂