Hoppa till innehåll

Livstecken från Fjäl, jag har inte frusit ihjäl!

Kallt och eländigt är det ute, svårt att motivera sig att slita sig från sofflocket då. Jag gjorde trots allt en tapper insats nyss och gick ut för att gå igenom vad som måste skaffas för att jag ska kunna modifiera raketmotorn inför nästa test.

Photobucket

Huvudproblemen vi märkte under det förra testet var att tändningen var alldeles för opålitlig, förbränningen var ostadig och loggningen av alla tryck sket sig. Dessutom var det ett elände att fylla över lustgasen från lagringstuben till racetanken.

Tändningen ska byggas om med solida elektroder i inconel istället för en fasttejpad högtalarkabel som det var sist, borde blir i runda slängar 1070023 gånger bättre. Tändningen är dessutom boven i fallet med loggningsbekymren då den ger ifrån sig en massa elaka störningar, slår man av strömmen när motorn startat borde det funka.

Photobucket

För att kunna tömma motorn på kylvatten satte jag dit en liten avtappning, så nu slipper jag skära av kylslangarna varenda gång…

I ett försök att försöka bota den dåliga förbränningen tänker jag testa att byta ut den vattenblandade metanolen mot outspädd E85, nu på vintern är det väl E75 i pumparna men det kvittar. Sist men absolut inte minst ska jag dra om rörsystemet till lustgastanken för att testa ett annat sätt att fylla över lustgasen, mer bilder och en förklaring kommer när jag tar tag i det.

Mycket att stå i är det, och efter nyår är det bara en dryg månad kvar till tävlingen! Panik panik! =)

Publicerat i1000N NOX/metanol raketmotor

13 kommentarer

 1. Markus Markus

  Hejsan!

  Kul att det händer grejer, ska bli roligt att se hur det funkar i orsa med tanke på vad du har anmält för fordon 😛

  Mobackenracing på facebook? skulle vara nice 😉

  Lycka till med bygget! Mvh

  • Johansson Johansson

   Det roligaste av allt är att vi är två anmälda med badkar i år, några år till så kanske vi är en egen klass… =)

   Facebook håller jag mig långt borta ifrån, jag har iofs hört att några av de yngre medlemmarna (host Olov och Pål host host) håller på med sånt fjask så dom kanske är sugna?

 2. Gren Gren

  Ca 60mm

  • Johansson Johansson

   Hmm, kan inte komma på på rak arm vad jag skulle använda en 60mm inconelstång till, så det faller nog under bra-att-ha kategorin tyvärr. Det vete tusan om jag ens skulle kunna bearbeta den i min klena kinessvarv…

 3. daniel lövgren daniel lövgren

  tjenare
  Kom på att vi har massor med tänd elektroder på jobbet i väldigt olika längder så om du har sönder dessa så säg bara till så fixar jag det.

  • Johansson Johansson

   Hyggligt av dig, jag hör av mig i sånt fall!

 4. daniel lövgren daniel lövgren

  tjenare
  Kom på att vi har massor med tänd elektroder på jobbet i väldigt olika längder så om du har sönder dessa så säg bara till så fixar jag det.

 5. Gren Gren

  Inconel 625 (troligtvis ev 718) stång

  • Johansson Johansson

   Diameter?

 6. Gren Gren

  Behöver du inconel?

  • Johansson Johansson

   Hej! På sikt så lär jag ha behöva byta ut en del brännkammardetaljer mot inconel i gasturbinen, så ja det gör jag.

   Vilken form talar vi om förresten, plåt eller rör?

   Tänkte du på tändningsdelarna till raketmotorn så har jag redan skaffat dom.

 7. Bjursingen Bjursingen

  Skönt att höra att du lever!
  Blir intressant detta, hoppas dessa idéer löser problemet.
  Jag tycker mig känna igen avtappnings skruven…

  Blir skoj med en ny provstart snart.

  • Johansson Johansson

   Jo det ska bli skoj att se hur den beter sig nästa gång, huvudsaken att den är lättstartad och ger vettigt med effekt för finliret kan jag ta tag i tills nästa års tävling.

   Ähum, joserru att jag råkade hitta den där skruven i en tykoflexbox och…… =)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.