Skip to content

Heldag på Mosjön!

I morse klev man upp tidigt och åkte ut till Mo för att testa säkerhetsventilen och förhoppningsvis provköra sparken lite.

När vi kom ner till sjön såg det mörkt ut, men det visade sig att det var ganska bra med is när vi trampade runt lite och kollade. Olov stuvade det vid det här laget rätt slitna oljefatet fullt med ved och satte fyr medans jag och Pål fyllde raketen med vatten.

Eldning

Eldning 2

Efter att ha skruvat lite i säkerhetsventilen för att hitta rätt inställningstryck så gjorde vi en provskjutning med Pål som chaufför på strax under 20 bar, efter repan så plockade vi isär ventilen, bytte alla o-ringar och ställde för en körning till.

Vattenfyllning

Denna gång propsade jag på att köra och vi eldade upp trycket till 40 bar, tanken var att jag skulle köra på 50 bar men en tätning började läcka lite så vi nöjde oss och kånkade ner skiten på sjön.

Allt som allt en lyckad dag, 105 knyck på en spark känns betydligt fortare än det låter…

Pål

Published inRaketsparken

9 Comments

 1. Johansson Johansson

  Hej Göran!

  Tack för erbjudandet, men jag har redan två exemplar av det häftet liggandes. Beställde i höstas från den sidan du länkade till, tyvärr var det inte speciellt mycket matnyttigt där eftersom det mest handlade om hur deras raket var byggd och inte så mycket om allmän ångraketdesign.

  Har du några byggen upplagda på nätet någonstans? Det vore intressant att få se vad du hållit på med genom åren.

 2. Göran Bergman Göran Bergman

  Hej,
  ja det finns galningar lite var stans i detta land ! Det är dock skönt att man inte är ensam . Jag har nämligen intresserat mig för bl.a. vatten/ångraketer seda många år, tyvärr inte byggt någon av den typen. Har bl. annat kommit över en liten skrift (http://www.canosoarus.com/10X1Skycycle/Skycycle%20Images/Truax.jpg) där man kan hitta en del teorier omkring dessa ting. Jag fick den av författarens kompis Doug Malewicki, som säljer den via sin hemsida för $13. Du kan få en papperskopia om du vill.
  MVH/ Göran Bergman, raketbyggare sedan barnsben.

 3. Morgan Nielsen Morgan Nielsen

  Hehe

  Ni är inte klok på en fläck!!!
  Är flaskan bara fylld med vatten?
  40 bar ger en temp på ca 400grader då va! Rätt spännande att värma, eller?

  • Johansson Johansson

   Jajjamän, 15 liter vatten i en 20L syrgasflaska.

   Första gången var det lite smått nervöst att koka upp den innan vi såg att trycket började stiga, stå och elda under den en halvtimme utan att veta om manometern funkar är inget för folk med svaga nerver…

 4. Johansson Johansson

  Ingen dum idé, besiktningsmannen på Speed Weekend lär väl ligga sömnlös fram till tävlingen…

 5. Börje Palmgren Börje Palmgren

  Tokjävlar.Skitkul grej,sätt på hjul på den där och kom till Görla Norrtälje shoot out i sommar.Det skulle verkligen ge bes.mannen Peter hicka.

 6. Frösö Ante Frösö Ante

  Haha..ni är ju inte riktiga på en fläck 🙂 ser för jävla kul ut!

 7. Johansson Johansson

  Tyvärr inget kalsongbyte men det sträckte rätt bra i armarna, får se om jag svarvar en större dysa till nästa körning för runt 120kg dragkraft.

 8. elffors elffors

  Den verkar axxa rätt hårrt den där!

  synd bara att du sket på dig anders i start ögonblicket….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.