Skip to content

Glasfiber och tålamod…

God fortsättning på er kära bloggläsare!

Ibland blir det bara liksom inte precis som man tänkt. Efter att ha läst Svarthålets inlägg om deras kåpgjutning till jetskotern, laddat hem en glasfiberkurs på PDF och lånat släppvax och massa annat för att gjuta en fin form på styrofoampluggen så slutade det med att jag sket i precis allting och började plasta kåpan direkt på pluggen istället…

För att inte styrofoamen ska smälta av polyestern så drog jag på först ett lager frystejp och sen ett lager gladpack, sen skred jag till verket.

Första lagret på, eftersträckt med dyckert i underkant av pluggen för att det inte ska bli några vågor längs sidorna. Såg bra ut så jag blandade ett par deciliter polyester till och lade på ett andra lager glasfiber.

Jodå, det ser ju ut att bli rätt så bra än så länge. Speciellt med tanke på att jag inte har en jävla aning om vad jag håller på med. Trä och glasfiber är rena skitmaterialen egentligen, det ska vara plåt som man kan banka på tills den fått den form man vill ha och sen stannar där.

Jag väntar med spänning på morgondagen så jag kan se hur det blev efter att ha härdat, blev det bra kan jag lägga på ett par lager till innan jag nöjer mig.

2 timmar idag, 790h totalt.

Published inJU-01 gasturbinsbygge

7 Comments

 1. Andreas Elofsson Andreas Elofsson

  Tjo!
  Skönt att se att att du överlevde alla troliga brak fester i Skara (-:
  Det blev snyggt som fan det där!
  Det ska bli spännande att se hur looken blir när kåpan monterad.

 2. De få gånger jag har Hobby gjutit något i glasfiber så har jag lagt ett eller flera lager Epoxi utan armering för att få mera att slipa på. Har även hänt att jag har gjort viss grovslipning först.

 3. mats mats

  he he en kan bara säja att det ser ok ut nen jag har inte heller några kunskaper av plast

  jag säger bara lycka till med plastandet

  ska bli kul att se lite nya bilder på sparken glöm inte att ha olje pumpen på i år
  vi ses 🙂

 4. Fixarerik Fixarerik

  Du vet ju hur det är med golfbollar…
  Du har nog det perfekta mönstret i plasten för minsta luftmotstånd!

 5. Blir nog bra det där också, men kräver kanske lite mer putsjobb innan det är bra. Möjligtvis kan det vara bra att pensla på ett sista lager med polyester utan armering längst ut så att inte all armering kommer fram när du börjar slipa.
  Tänk på att pressa som fasen med pensel, roller och fingrar så du får ut luften. Jag minns att det var knepigt att väta igenom Biltemaväven helt.
  Inte långt kvar till Speed Weekend nu!

  • Johansson Johansson

   Linus: Går det lägga på topcoat eller nåt och slipa ner det? Det vore ju inget vidare att börja slipa ner glasfiberväven bara för att få det slätt.

   Den blöttes igenom bra med en vanlig målarpensel, knackade lite på formen i morse och det ser bra ut utan några bucklor eller släpp vad jag kan se.

   Fixarerik: Rent funktionsmässigt så duger det nog länge, men ska jag liks måla skiten vill jag helst ha den hyfsat slät först. 🙂

   • Det där med topcoat vet jag inte, men det borde ju nästan kunna funka. Eller fler lager polyester (utan armering) som sagt.
    Vi har ju inte så himla bra koll eller på det där. Vårt relativt lyckade resultat var nog en kombination av noggranna förberedelser och tur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.