Hoppa till innehåll

Ömse framsteg

De senaste dagarna har det pysslats med lite av varje, jag har först och främst plockat ihop hojen så den är klar för provstart. Sylta-Rickard var förbi med skuffen full med nyfyllda dykartuber så nu har jag luft till både hojutställningen och testerna inför Färilla!

Sen har jag fortsatt med Vipern, det råder visst delade meningar bland jetdragster-folket huruvida styrningen till kompressorns blödventil behövs eller inte så för säkerhets skull satte jag tillbaka den nyss. I värsta fall kan kompressorn skadas (s.k. pumpning) om inte en viss mängd laddluft blöds av under låg/mellanvarv.

Då det saknades en hel del kopplingar på motorn var jag tvungen att knycka originalanslutningarna till pysventilstyrningens luftledningar till annat, så jag blev tvungen att ta ut laddluft ur en av blockeringsplåtarna jag tillverkade tidigare. Funkar ju det också, inte direkt raketforskning det här. 🙂

Sen har jag även proveldat min nya elektriska keramikugn som jag tänkt använda till att smälta aluminium med, det funkar fint och den är rätt snabb trots att den bara är på ca 1.5kW. Tanken är att testa ett nytt vaxbaserat filament till 3D-skrivaren och gjuta aluminium enligt den s.k. Lost Wax-metoden, youtuba på det om ni är nyfikna.

Ca 6 timmars jobb med hojen sen sist jag räknade, 843h in alles.

Publicerat iJU-01 gasturbinsbyggeÖvrigtRolls Royce Viper 301

6 kommentarer

 1. Björn Björn

  Grymt! I vilken ruta av kalendern ska jag rita en jet hoj?

  • Johansson Johansson

   5:e September

 2. Olov Olov

  Japp Björn! “Delins körven Färila” är det som avses, närmare bestämt Fönebasen.

 3. bjursingen bjursingen

  Tjo!
  Om det funkar så får du mera pengar att lägga i garaget då du kan tillverka alla presenter till jäntorna inklusive bröllops ringarna. Kan det bli mera romantiskt? 🙂

 4. Fixarerik Fixarerik

  Spännande att skriva ut original och sen gjuta.

 5. Björn Björn

  Imponerande och det ska bli roligt att se hur det går att gjuta delar från 3d printade original.
  Är det Färila (ett l) i Hälsingland som kommer besökas?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.