Hoppa till innehåll

Nämen vad nu då?

Har det slagit runt för gode herr Johansson? Varför håller han på smälta ner lagerhuset? Jo, han upptäckte något när han rensvarvade ytan igår natt…

Just det, på ena sidan av lagerhuset dök det upp ett par djupa porer som ställer till det då jag kommer borra oljekanaler genom lagerhuset, om en por når in till oljan kommer det läcka som ett såll så det blev bakläxa på gjutningen.

Mest troligt är anledningen att jag gjöt en såpass stor volym att krympningen blev för stor, hade jag haft en grov stigare direkt uppepå lagerhuset som det kunnat dras aluminium ur när det stelnade hade det nog funkat bättre.

Jag hittade en tom turbinoljeburk i lagom storlek som jag bestämde mig för att gjuta ett nytt lagerhus i, jag skiter med andra ord i sandkärna utan gör en knul som jag svarvar ur istället.

Jag iddes inte ta några kort på själva smältningen då ni förmodligen sett er less på det, här har jag precis tippat i smältan i burken.

Det här var klockan halv 1 i förmiddags, halv 8 ikväll plockade jag ut knulen ur ugnen där den legat på eftervärme i 180°C och gonat till sig lite. Jag var tvungen att dra några skär i svarven för att se hur gjutningen blev och det såg fint ut. Inga problem med krympnings-porer nu med en öppen burk full med smält aluminium.

Ett och annat bakslag är nyttigt så man inte får storhetsvansinne. 🙂

Publicerat iGjutningJU-02 motorbygge

8 kommentarer

 1. Åke Eriksson Åke Eriksson

  Brukar du inte köra formen i microvågsugnen för att torka?

  • Johansson Johansson

   Nämen hej Åke! Det var ett tag sedan, hoppas allt är bra med dig och Clairy.

   Det är bara sandkärnor som är blandade med vattenglas som torkas/härdas i micron, annars behöver det inte torkas något.

 2. AndreasL AndreasL

  Knul var ordet. Alltid lär man sig ngt nytt. 🙂

 3. Björn Björn

  Du har nu kommit så långt att det aldrig blir skrot bara nytt råmaterial till nästa projekt/del.
  Så nu är du väl snart självförsörjande på gjutmaterial… ,-)

  • Johansson Johansson

   Ja visst är det praktiskt! 🙂

 4. Orre Orre

  Drar till med den gamla “även solen har sina fläckar” 🙂

  • Johansson Johansson

   Det lär nog ta flera år innan jag lärt mig väsentligheterna inom aluminiumgjutning.

   En teori jag hört är att det kan vara gaser från sandkärnan som orsakat porerna, så jag skulle ha behövt en ihålig sandkärna med avluftningskanaler ut ut formen och en grövre stigare på högsta punkten så gaserna tagit sig ut lättare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.