Skip to content

Jävla teknik…

För att kunna komma vidare i det nya motorbygget ritade jag upp en gjutplugg till kompressorhuset i Inventor, grundtanken var att gjuta radier och hela baletten direkt men då jag insett att det vill slå sig en del när man gjuter nöjer jag mig med att gjuta ett svarvämne där de viktiga måtten svarvas och fräses fram.

Glad i hågen delade jag biten i två (för stor för 3D-skrivaren annars) och knackade in alla parametrar i Cura. Här skulle tillverkas gjutplugg!

Jag riggade även en GoPro-kamera för att ta ett kort i minuten så jag kunde göra en sån ball snabbspolningsfilm på utskriften, det skulle ta lite knappt ett dygn att skriva ut då det är en rejäl pjäs.

När jag bara hade nån timme kvar på utskriften kukade temperaturen ur fullständigt, den började svänga vilt och till slut var den så låg att PLA-tråden inte ens smälte i munstycket. Bara att stänga av och skrota biten… 🙁

3D-skrivare har gått från “ovärderligt verktyg” till “kul leksak” idag. Jag har haft två pajade SD-kort som gjort att jag inte fått kontakt med skrivaren via nätverket och nu vete väl fan vad som är fel. Jag har mailat tillverkaren så jag hoppas dom kan fixa det, men det är tydligt att det inte går lita på att den funkar när det väl gäller.

Jag har lagt ut pluggtillverkningen på entreprenad till min kära far istället, så förhoppningsvis kommer jag kunna gjuta nu framöver ändå. Händiga pappor är betydligt pålitligare än modern teknik så jag har stora förhoppningar. 🙂

Published inGjutningJU-02 motorbygge

8 Comments

 1. Swamp Thing Swamp Thing

  Ja gärna.

  Gärna en länk till inköpsstället om du har det näratillhands.

  Sorry för dubbelposten

  • Johansson Johansson

   Fixar det när jag kommit hem från påskfirandet. Jag brukar handla på 3dprima.com.

  • Johansson Johansson

   Har du nån mailadress? Skickar i så fall .ini-filen för bridge nylon.

 2. Swamp Thing Swamp Thing

  Ja inte tvekar de på att ta galet betalt nör de har möjlighet.
  Men en sladd är en sladd och inget annat du kan nog hitta en bättre och billigare lösning

  Jag leker med iden att kunna skriva ut nylon, vilket ju öppnar för lite latchosaker, men inte kanske i en jetmotor då.

  Gött att det löste sig.

 3. SwampThing SwampThing

  Trist, Kolla på om du kan skaffa ett E3Dv6 istället de verkar(sägs vara) väldigt bra och pålitliga. dessutom kommer de med riktigt bra värmeelement och tempgivare (om man inte köper fulkopior från ebay de suger.)

  Personligen har jag haft problem med Cura och gått över till slic3r istället. och det verkar fungera bättre.

  http://e3d-online.com/E3D-v6

  • Johansson Johansson

   Tack för tipset, det var en intressant sida. Jag hittade och löste felet med min skrivare igår kväll, det var flatkabeln till X-axeln som en ledare gått av i. Konstruktionsfel då en sån kabel inte är gjord för att böjas snävt gång på gång. Jag lödde ihop den och drog om kabeln så den inte viks lika tvärt längre så nu funkar allt igen.

   Tur det då en utbyteskabel i bättre kvalitet skulle kosta $110 plus frakt från skrivartillverkaren…..

   • Swamp Thing Swamp Thing

    Ja inte tvekar de på att ta galet betalt nör de har möjlighet.
    Men en sladd är en sladd och inget annat du kan nog hitta en bättre och billigare lösning

    Jag leker med iden att kunna skriva ut nylon, vilket ju öppnar för lite latchosaker, men inte kanske i en jetmotor då.

    Gött att det löste sig.

    • Johansson Johansson

     Jag skriver ut en del i Taulmans Bridge Nylon, riktigt trevligt material som går skriva utan upphettad platta. Jag kan maila mina nylon-inställningar till dig om du vill se dom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.