Skip to content

Att bygga en Turbinhoj-crib Deluxe!

Här i bloggen har det varit hiskeligt lugnt de senaste veckorna, inte på grund att jag bara legat på kökssoffan och fisit utan för att jag haft fullt upp. Jag har nämligen byggt om det gamla dragiga kallgaraget med grusgolv till en dedikerad jet-verkstad!

Sen till en liten specialare; jag har kommit över en herrejösses-stor centrifugalfläkt som jag ska bygga en bromsbänk till turbinhojen av. Elmotorn som drev fläkten var specad till 215hk så det är en rejäl pjäs, tanken är att jag ska bygga på en drivrulle med kedjedrift från fläktaxeln.

Jag har även fullständiga flödesdata på fläkten så i teorin bör jag kunna räkna ut erforderlig effekt vid ett uppmätt tryck och flöde, om inte det funkar har jag i alla fall möjlighet att testköra hojen på full gas med kontrollerat maxvarv på drivlinan istället för att som vanligt bara stå och fisa på tomgång med bakhjulet i luften.

Olov kom förbi och lyfte fram den till garageväggen så jag kan stå ute och bygga bromsbänken, det blir för trångt att göra det inne i verkstaden. Den lär nog sätta griller i huvudet på grannarna… 🙂

Han hjälpte mig även att lasta av en svarv som jag fått överta från far min, Stark-Olle lånade ut sin biltransport så jag kunde åka upp till Norråker och hämta den igår, Matti Hjälm ska ha stort tack för att han lastade åt mig där uppe.

Fint som snus med lite rejälare doningar, jag hade gått bet annars med nya motorbygget till hojen då dubbhöjden på min gamla svarv är för liten. Tack pappa! 🙂

Published inJU-02 motorbyggeÖvrigt

4 Comments

 1. Thomas Thomas

  Stiligt!
  Inte utan man har varit lite nyfiken på vad du haft för dig, man är ju lite bortskämd med ditt rasande uppdaterings tempo.
  Kommer att bli många stordåd i de nya lokaliteterna!

  • Johansson Johansson

   Tackar! Då jag inte direkt än nån snickare har jag gruvat mig en hel del för utbyggnationen, tur att det går fuska rätt friskt när det är i garaget och inte i köket jag snickrar… 🙂

 2. Orre Orre

  Tummen upp!

 3. Björn Björn

  215 hp elmotor! Bygg en eldriven motorcykel kring den,!
  Då klimatkompenserar den ju dina övriga leksaker lite också.

  För övrigt snyggt garage!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.