Hoppa till innehåll

Att få mat på bordet…

Man kan inte bara hålla på skruva med rena nöjesmaskiner, ibland måste man ta tag i nyttoprojekt också. Med det menas så klart en gasturbindriven utombordsmotor för att fiska gädda i Mosjön.

Det hade gått lite stå i det projektet pga Vipern och hojbygget, men nu kändes det som dags att göra ett ryck igen. Jag har gängat in en låsskruv i drevet på kraftturbinaxeln och fräst in en kanal för lagersmörjning där oljan rinner ner och smörjer kedjan sen den passerat kullagren, och svetsat fast avgaspiporna på kraftturbinhuset.

Kraftturbinhuset (och allt annat också) ska snyggas till senare när motorn går som den ska, inte lönt nu ifall jag måste sätta vinkelslipen i den.

Jag höll på bli tokig på FADEC:en (det automatiska styrsystemet) då den vägrade köra startsekvensen eftersom den fått för sig att avgastempen var 180°C av någon anledning. Efter att ha jävlats ett tag åkte avbitaren fram, jag byggde en helt manuell startpanel istället där jag PWM-styr bränslepumpen och sköter bränslesolenoider och startmotor med knappar. Enkelt och bra.

Jag provstartade motorn sent igår kväll inne i verkstaden och den funkar finfint med normala avgastemperaturer, redan på tomgång börjar den dra runt propellern så på fullgas lär den vara bra nog stark. Efter ca 10 sekunder var hela verkstaden bastuvarm och det stack i ögonen av fotogenröken så det var läge att göra kväll… 🙂

Innan den är klar för gäddfiske har jag en lista med saker att fixa; jag måste staga upp jetmotorn bättre så den inte lossnar från kraftturbinhuset, fixa en tändning, sätta i keramiska kullager i kraftturbinen och ordna smörjning till dom, dra om kablaget så jag har en längre mångledarkabel till styrpanelen, bygga en styrled till riggen (den gamla är spräckt), fixa större bränsletank, bygga en motorkåpa osv osv. Gäddorn kan simma lugnt ett tag till med andra ord.

Här kommer en film på utrikiska där jag svamlar lite om motorn:

Publicerat iAktersnurra med 10hk turboshaft-motor

En kommentar

  1. Björn Björn

    ÄNTLIGEN !

    Som jag har längtat, lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.