Skip to content

Sista gjutningen till JU-02 avklarad!

Under veckan har jag finulat på med tillverkningen av sandformen jag ska gjuta kompressorhöljet av, då gjutpluggen har former på båda sidor var det lite lurigt att göra med en tvådelad form.

Jag fick lov att sandfylla pluggen först och sen packa in den i ena halvan av formen.

Sen gröpte jag ur kanalen där aluminiumet ska rinna in.

Sen fyllde jag den andra formhalvan helt med sand och satte ihop de två halvorna, ni ser både kanalen för ingjutet och två kanaler för ventilering av formen.

Efter lite knackande och bankande kunde jag försiktigt lyfta den övre formhalvan…

och efter lite mer knackande och bankande kunde jag lyfta bort gjutpluggen!

Nu kunde jag sätta ihop formen igen och vips har jag ett hålrum format prexis som gjutpluggen inuti sandformen. Ungefär nu startade jag smältugnen så den fick komma upp i 800°C inför gjutningen, och grannen hjälpte mig att lyfta ut formen på gården så jag slipper gjuta inomhus och riskera bränna ner verkstaden om formen läcker…

Själva gjutningen har ni sett förut och dessutom hade jag ingen som kunde ta kort medan jag höll på så vi hoppar raskt fram en timme, här har jag precis hällt i aluminiumen i formen.

20 minuter senare hade det kallnat såpass att jag kunde inspektera resultatet, rejält med pirr i magen nu! 🙂

Jodå, det blev kanonbra! Lite gjutskägg i delningsytan mellan formhalvorna men det slipar man lätt bort.

Efter att ha rensat bort överflödet från biten såg den ut så här, hua så mycket jobb för att göra en kopia av plastpluggen. Måste bygga om 3D-skrivaren så den går köra med aluminiumtråd tror jag… 🙂

Andra sidan.

Titelbilden är en närbild på den gjutna ytan ifall ni undrar, rätt ball att man så tydligt ser de 0.15mm tjocka lagren från 3D-skrivaren i gjutningen. Just nu ligger biten i köksugnen för att eftervärmas i 175°C i 8 timmar så den blir lättare att bearbeta, det gör en jäkla skillnad på strukturen i metallen.

Trevlig helg på er!

Published inGjutningJU-02 motorbygge

5 Comments

 1. Swamp Swamp

  Läckert!

 2. Thomas Thomas

  Har funderat på hur du skulle få till delningsplanet i formen med tanke på alla ytor. Stiligt! Inte utan att man spanar blocket efter keramikugn…..

  • Johansson Johansson

   Det var lite lurigt men det gick. Klart som korvspad att du ska börja gjuta, det är underbart skoj! I alla fall när det går bra. 🙂

 3. Orre Orre

  Fantastiskt!

  Bättre läsning kan man inte ha nu när det bara är massa överbetalda mesar som jagar en uppblåst-tygboll på tv 🙂

  Btw när kommer kåporna tillbaka från lack? Nyfiken på hur dom ser ut.

  Trevlig helg själv!

  • Johansson Johansson

   Bollsparkningen slipper man gärna se. Jag vet inte exakt när kåporna är lackerade, polaren min ska blåsa dom så fort han har tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.