Skip to content

Rensvarvat gjutningen

När töserna var på fotbollsträning i förmiddags passade jag på att rensvarva gjutningen lite, jag shimsade in biten så den centrerade och använde dubbdockan som stöd så inte biten skulle trilla loss och göra kaos av allting.

Kvaliteten på gjutningen är mycket bra, biten verkar helt homogen såvitt jag kan se och värmebehandlingen i köksugnen i natt har gjort den mycket lättbearbetad.

Sen var jag tvungen att svarva om ett par backar till chucken, kompressorhöljet är 300mm i diameter så det är på det berömda fitthåret att den går spänna upp.

Men det gick fint som tur var, nu lossnar den inte i första taget.

Här har jag grovsvarvat kompressorradien för att få bort den lilla skevhet som fanns i gjutningen, jag ska läggas ner mer tid på det senare så det blir perfekt.

Nu är alla tre gjutningar till motorn gjorda, riktigt kul att det gått så bra med de 3D-printade gjutformarna. Jag har lärt mig jättemycket om sandgjutning under projektets gång och det är ju lite det som var meningen, hade jag helt enkelt lejt bort tillverkningen skulle det inte alls vara lika skoj.

Tjo!

Published inGjutningJU-02 motorbygge

5 Comments

 1. Fredrik Fredrik

  Kikar in här ibland å läser om era galna projekt …väldigt inspirerande. Därav har jag tänkt å gjuta lite hemma och har två frågor …Vart fick du tag i den färdigblandade sanden? Har bara hittat små säckar. Såg även att du skrotade konceptet med oljebrännare…Fanns det några speciella anledningar? Har inte bestämt om jag ska ha gasol diesel eller el värme å tänkte om du kunde ge lite feedback . Tack på förhand å lycka till med projekten / Fidde

  • Johansson Johansson

   Tjenare! Jag köpte sanden från en kille som driver hantverksministeriet.se, i alla fall var det där fakturan kom ifrån. Han hade lagt ut en annons på Blocket om oljebunden gjutsand.

   Oljebrännaren funkade fint att smälta med, men det var svårt att ha någon kontroll på temperaturerna så när jag hittade en lämplig elektrisk ugn slog jag till direkt. Det är mycket smidigare med el och min är bara en enfasare så det krävs inga massiva kW heller, tar ca en timme att komma upp i temp med gjutdegeln i ugnen. Sök på keramikugn eller nåt sånt på Blocket så hittar du oftast ett gäng till salu.

   Tack och lycka till själv! 🙂

   • Fredrik Fredrik

    Stort tack för infon !!

 2. Björn Björn

  Fantastiskt !

  Fast någon liten del till kan du väl alltid gjuta, behövs säkert ett fäste eller så…

  • Johansson Johansson

   Man ska väl aldrig säga aldrig, men till själva motorn behövs det nog inget mer gjutet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.