Skip to content

Glödstift och dränage

Det är en hel del prylar som ska fästas i motorhöljet, laddtrycksuttag, motorfästen och fan vet allt. På titelbilden har jag satt fast ett dränage för att kunna tömma ut eventuellt spill i motorn.

Här nedanför håller jag på kleta fast en försänkt mutter till glödstiftet. Testar samtidigt en gaslins i Pyrex, rätt fränt att kunna se rätt genom den. 🙂

Jag har tänkt om lite och modifierat min fotogenförvärmare så den funkar med gasol istället, tanken är att ha en liten gasolkruka typ campingkök fastsatt på hojen som jag förvärmer med.

En timer är köpt på Ebay som jag ska använda till att styra förvärmningen med, glödkroppen behöver förvärmas 10-15s innan gasolen släpps på för att den ska tända. Här sitter förvärmningen nergängad i muttern jag svetsade fast tidigare, rikligt med grafitfett i gängen för att den inte ska skära. (rostfritt+rostfritt=strul)

Här ser ni hur förvärmaren sticker in i motorn, jag ska borra ett hål i brännkammarens vägg så spetsen precis sticker in.

Tjo!

Published inJU-02 motorbygge

4 Comments

 1. Orre Orre

  Hade det varit någon fördel med fotogen annat än att behållaren kan byggas lite som man vill och där den får plats?

  • Johansson Johansson

   Egentligen inte, fotogenstarten uppfanns av radioflygarna för att slippa dra gasol med sig ut på flygfälten. I och med att flygplanen inte har plats för en gasolflaska är det värt besväret att ha några extra magnetventiler och programmering för att kunna köra på fotogen.

   För min del blir det bara omständigare då jag skulle måsta bygga ett separat bränslesystem för förvärmningen, eller bygga om huvudsystemet rätte rejält. Grymt mycket enklare med gasol med andra ord.

   • Orre Orre

    Ok skönt att kunna köra med portabel gasol för bygget är redan avancerat så det räcker 🙂

    • Johansson Johansson

     Jomen typ, jag vill krångla till hojen så lite det bara går i och med att jag kan bli tvungen att renovera den i fält under en tävlingshelg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.