Skip to content

Ett steg bak och ett halvt fram…

Det tog ett tag innan den första rejäla klantarsligheten skedde i JU-02 bygget, men igår kväll var det dags. När jag skulle montera ihop lagerhuset hade jag vänt en detalj fel vilket gjorde att den tunna väggen i den gjutna kompressordiffusorn som axiallagret skruvas mot sprack…

Kuken! Min kära diffusorplatta som tagit lätt över 100 timmar att tillverka från 3d-skrivna gjutmallar och sandgjutning i garaget till tiondelsfräsning av lagersäten och frihandsborrning av oljekanaler, det här var inte bra.

Efter att ha suttit och surat en kvart räknade jag ut inte bara hur jag skulle rädda diffusorplattan utan även hur den ska göras betydligt bättre, den tunna väggen som sprack var det enda som höll emot axialkraften från rotorn så risken är att den har spruckit förr eller senare ändå.

Så, jag satte upp kompressordiffusorn i svarven och rensade bort den gjutna lagerväggen, jag lade även till en kant som en ny rostfri lagervägg ska stöda emot. Ett par M4 skruvhål försänktes ner för att låsa fast den.

Jag svarvade till en början på lagerväggen av en stång SS2343.

Här ligger axiallagret på plats bara så ni ser hur det är tänkt. Det är genom dessa 6 hål som oljan kommer och håller rotorn på plats när dragkraften trycker den framåt.

Jag fräste ner motsvarande försänkningar i lagerväggen så nu sitter den som i berget, efter att kortet togs borrade jag även de tre 3mm hålen som behövs för att skruva fast axiallagret så nu går allt skruva ihop.

Efter att ha provmonterat, mätt, svarvat, provmonterat, mätt, svarvat osv osv så nådde jag ett totalt axiallagerspel på 0.20mm vilket är precis vad jag vill ha. Det enda jag behöver göra nu är att fräsa upp portar i lagerväggen som släpper genom olja till lagret.

Puhh, nära ögat det där… 🙂

Published inJU-02 motorbygge

6 Comments

 1. Björn Nilsson Björn Nilsson

  Skönt att det löste sig, ser fram emot provkörningen nu.

  • Johansson Johansson

   Jag med. 🙂

 2. Orre Orre

  Jobbigt att lyckas jämt 🙂

  • Johansson Johansson

   Mmmm… 🙂

 3. Bjursingen Bjursingen

  Tjo!

  Det är bara att brytta ihop och komma igen!

  Snacka om snygg räddning!

  • Johansson Johansson

   Jo du det var lite svettigt där ett tag när jag trodde att jag var tvungen att göra en helt ny kompressorplatta…….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.