Hoppa till innehåll

Senaste nytt på jetfronten!

Ett stort HURRA! och ett litet buhuu har det blivit de senaste dagarna här, jag provkörde JU-02 med 24 volt till oljepumpen och det verkar ha löst problemet med fallande oljetryck, nu var det stabilt som fan under hela körningen!

Tyvärr fick den provkörningen ett abrupt slut vid ca 70.000rpm då kompressormuttern gängade loss sig trots att den momentdragits efter konstens alla regler, kompressorhjulet blev så klart skrot och även turbinaxeln fick sig en törn så det blir till att byta hela rotorn.Då jag hade nästan 6 bar oljetryck vid olyckstillfället så klarade sig lagringen från skador som tur var, jag tog isär motorn ikväll och hittade nån liten oljeläcka och några sprickor i svetsarna till ledskovlarna som jag måste fixa. Annars såg allt bra ut.För att slippa ha dubbla batterier på hojen så har jag beställt en 12v-24v konverter som ska mata oljepumpen med rätt spänning från hojens vanliga elsystem, pumpmotorn är specad till 500w och konvertern ska kunna leverera 960w så förhoppningsvis kommer det funka bra.Ett nytt kompressorhjul är på väg hit från Australien, och jag har en extra turbinaxel liggandes på hyllan så nu gäller det bara att klura ut varför mutterjäveln lossnade och se till att det inte händer igen. Jag har nästan nått motorns maxeffekt nu så om jag bara löser detta så kan motorn snart bli färdigtestad och klar för att monteras i hojen!

Tyvärr är turbinaxeln “feldesignad” då den roterar medsols och har högergänga, det innebär att vridmomentet från turbinhjulet vill gänga loss muttern. Hade det varit vänstergänga vilket är vanligast så hade muttern bara dragits åt hårdare av vridmomentet. Mina jetmotorvänner runt om i världen som är betydligt klokare än jag håller på spåna lite på en bra lösning så jag är inte orolig. 🙂

Jag har för övrigt fått hem ett oljefilter till sugledningen som ska skydda oljepumpen från skräp från tanken, nu fattas bara några AN10 slanganslutningar för att jag ska kunna montera det.God måndag kväll på er!

Publicerat iJU-02 motorbygge

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.